Blog

Biznisi gurnuti sa litice direktno u budućnost

Kontaktiraj nas

Kada je naš tim zaplovio u „Mindsetters preduzetničku avanturu“, znali smo da su mnoge reči koje mi svakodnevno koristimo, našim klijentima zapravo nepoznate. Uprkos tome što se u poslednje vreme sve više priča o biznis transformaciji, o korisničkom iskustvu, design thinking i da ne spominjemo – on je postao buzzword poslednjih godina. Međutim, mnogo je toga u biznis okruženju još uvek nepoznato u svakoj od ovih tema. Entuzijastično, mi smo odlučili da se upustimo u tu borbu sa vetrenjačama i objasnimo koren tih nepoznanica.

Šta je zapravo uzrok tome što se većina biznisa bavi inovacijama i unapređenjem procesa?

Nema sumnje da su se ponašanje i očekivanja korisnika promenili, pa se u skladu sa tim i kompanije moraju prilagoditi i adaptirati se tim promenama, a sve discipline navedene u uvodu ovog teksta predstavljaju upravo odgovor na tu promenu.

Stav većine predstavnika biznisa bio je da će velike promene tek doći i da će tada uslediti period velikih transformacija. Pandemija i 2020. godina su ubrzale taj sled okolnosti i mnoge industrije, kao sa litice, gurnute su u budućnost. Nepripremljene. Neki biznisi su nastavili da plivaju u tim promenama, koristeći staru tehniku prilagođavanja promenama, a mnogi su, nažalost, potonuli.

U čemu se zapravo ogleda to prilagođavanje promenama, ko se to konstantno menja?

Sve! Navike korisnika, tržište, alati koje koristimo, način na koji komuniciramo sa potrošačima…

Svi oni koji prodaju proizvode ili usluge danas imaju veliki zadatak da odgovore na očekivanja svojih korisnika. Međutim, šta se dešava ako iznevere očekivanja svojih korisnika? Loše iskustvo korisnika se veooooma daleko čuje. To je razlog sve većeg porasta kompanija koje se bave iskustvom korisnika.

Service Design pomaže organizacijama i preduzetnicima koji pružaju usluge da svoje poslovanje sagledaju iz perspektive korisnika i daje alate za dizajniranje svake interakcije između krajnjeg korisnika i organizacije.

Zašto je važno sagledavanje poslovanja iz perspektive korisnika?

Svi smo iskusili lošu uslugu. Service Design je upravo usmeren na organizacione slabosti. Organizacije rado ulažu u sliku o sebi koju korisnik vidi u momentu kada se odlučuje za kupovinu, a zapostavljaju pozadinsku stranu tog procesa – iskustvo korisnika. Svi su veoma usmereni na određene strategije koje se tiču digitalnog marketinga, kampanja, pozicioniranjem na društvenim mrežama, saradnjom sa influenserima, a onda zanemare odnos sa korisnikom, zanemare da poboljšaju iskustvo korisnika koji se odlučio za kupovinu određenog proizvoda ili usluge.

Ako sve ovo imamo u vidu, pitanje za koje se ostavlja prostor u ovom delu jeste: U kakvom su onda odnosu Biznis strategija i dizajniranje korisničkog iskustva? Da li su to dve potpuno različite teme o kojima se i razmišlja iz različitih uglova, timova i možda ono mnogo važnije – različitim Mindsetom?

Očekivanja korisnika su danas moćnija nego ikad i digital im jeste omogućio tu moć kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, ali i nepovoljni uticaj po organizaciju može biti ogroman.

Biznis strategija i dizajniranje korisničkog iskustva su zato u neraskidivoj vezi, to je i razlog zbog kog se treba zapitati Da li ste razmišljali o iskustvu korisnika prilikom kreiranja biznis strategije?

Neke od ovih tema deo su našeg programa podrške Ladies Mindsetters koji organizujemo online, od 22. februara do 8. marta, kako bismo preduzetnicama pružili priliku da na svoj biznis pogledaju iz drugačije perspektive.

Više informacija o programu možete pronaći OVDE.

Probudi radoznalost

User Research – koliko je zaista važan?

Šoljica znanja

Šoljica znanja: Service Design

Service Design

Uvod u Service Design

Probudi radoznalost

Dva meseca neizvesnosti